Urgența stomatologică versus Prevenție

De ce nu este recomandat să rezolvi doar dintele care doare? 

De când s-a inventat stomatologia se știe ca nu a fost o plăcere să mergi să îți tratezi dinții pentru că metodele folosite nu erau foarte plăcute (anestezia nu exista, frica era destul de mare). Se știa că dacă doare un dinte, atunci el se scoate, nu se tratează. 

În zilele noastre sunt multe metode prin care reușim să ținem dintele pe arcadă și să fie funcțional mult timp, dar acest lucru trebuie explicat fiecărui pacient în parte. Ne ajută foarte mult anestezia, în primul rând, pentru că reușim să liniștim pacientul și să putem trata fără să simtă durere. 
De cele mai multe ori, pacientul ajunge în cabinet cu durere și nu poate înțelege un plan de tratament complex, de aceea se rezolvă urgența și apoi când se liniștește putem discuta despre ce urmează. 

Cât de des este recomandat să mergi la stomatolog? Este scump un consult la 6 luni?

Încercăm să explicăm pacienților cât mai clar și pe înțelesul fiecăruia, de ce este important să își facă un control la 6 luni și o igienizare care ajută să ținem dinții pe arcada, care ține sub control bolile parodontale, problemele ocluzale și funcționale. 

O dantura sănătoasă înseamnă și o viată sănătoasă. Din punct de vedere financiar este mult mai puțin costisitor un control la 6 luni decât cel la “urgență” pentru ca putem preveni și menține o sănătate orală în condiții optime. 

Ce înseamnă o urgență stomatologică? Ce semne să urmărești când te doare măseaua?

O urgență stomatologică înseamnă o carie profundă care ajunge la nerv și care poate da dureri insuportabile, iar in unele cazuri poate duce (dacă pacientul ajunge prea târziu) la extracția dintelui sau extirparea nervului și apoi la coroana dentară. 

Pacienții trebuie sa fie atenți la sensibilitatea dentară (la rece, cald sau presiune) și la cel mai mic disconfort să se prezinte la medic. 
În clinicile Victoria ținem foarte mult la prevenție și tratament, ne dorim să venim în ajutorul pacienților cu informații și să eliminăm pe cât posibil aceasta frică de dentist.

Medic Stomatolog Dr. Iconaru Ecaterina Ruxandra, Clinica dentară Victoria Pitești