Când trebuie să mergi cu copilul la primul control ortodontic?
Conform Asociației Americane de Ortodonție (AOA) primul consult ortodontic trebuie să fie efectuat la vârsta de aproximativ 6 ani.
Ce tipuri de aparate există pentru copii?
Aparatele sunt:
– fixe-lipite pe dinți, care au rolul de a menține situația existentă și de a preveni agravarea ei (menținător de spațiu- dacă un dinte e pierdut prea devreme, bară linguală) sau rolul de a produce modificări la nivelul dinților (bracket-uri lipite pe fiecare dinte, pentru alinierea lor) sau la nivelul arcadei (disjunctor- un aparat cu acțiune ortopedică ce are ca obiectiv lărgirea maxilarului);
-mobile- twin block (un aparat format din două părți, una pentru maxilar și una pentru mandibulă, recomandat în cazurile în care există deficit de creștere la nivelul mandibulei și exces de creștere a maxilarului în plan antero-posterior;
-extraorale-masca- Delaire care se aplică pe disjunctor și este foarte utilă pentru corectarea ocluziei inverse la vârste cât mai mici (6-8 ani).
Fiecare aparat are recomandările proprii și mici dezavantaje, dar atunci când pacientul și părintele sunt conștiincioși și fac echipă bună cu medicul, rezultatele merită tot efortul depus.
Este nevoie de aparat și pentru dinții de lapte?
De cele mai multe ori nu, fiind nevoie de regulă de unele manopere relativ ușoare care pot simplifica un tratament ce va fi început în dentiția mixtă sau permanentă, de exemplu:
-șlefuiri selective ale cuspizilor caninilor de lapte, care pot preveni devierea mandibulei și dobândirea unei ocluzii încrucișate;
-monitorizarea permutării dentare și realizarea extracțiilor dinților de lapte la timp, pentru a evita devierea traseului de erupție al dinților permanenți;
-aplicarea unui menținător de spațiu. Dacă un dinte de lapte a fost pierdut precoce (cu mai mult de un an înainte de vârsta normală de exfoliere/pierdere a lui fiziologică) dinții de lângă sau cei antagoniști pot migra și se pierde astfel spațiul disponibil pentru dintele permanent care trebuie să erupă în locul acela și apare riscul ca dintele să rămână inclus în os, iar în dentiția permanentă să fie nevoie de manopere stomatologice invazive (extracții de dinți permanenți, descoperirea chirurgicală și aducerea pe arcadă a dinților incluși)
-exerciții de spatula (atunci când un incisiv de la maxilar are contact în spatele celui de la mandibulă se pot recomanda exerciții simple care corectează poziția vicioasă a dintelui, dacă sunt realizate corect și constant)
Ocluzia (mușcatura) inversă sau angrenajul invers (raportul invers la un singur dinte) este singura anomalie ortodonțică pentru care se recomandă instituirea tratamentului cât mai precoce, chiar dacă pacientul are doar dinți de lapte. Neintervenția la timp și amânarea tratamentului modifică creșterea firească a maxilarului și a mandibulei cu consecințe funcționale și estetice atât la nivelul dinților cât și la nivelul feței.
Obiceiurile vicioase care implică dinții, buzele și respirația pot crea probleme ortotontice sau le pot agrava pe cele existente (ex: roaderea unghiilor, a buzelor, a creioanelor, folosirea suzetei și a biberonului mult timp).
De foarte multe ori, problemele respiratorii la copii (respirația orală, amigdale mărite, polipi) determină și probleme la nivelul maxilarului, perturbând creșterea normal a acestuia și necesitând tratament ortopedic, de lărgire a osului maxilar, în paralel cu tratamentul ORL.
Este dureroasă purtarea unui aparat dentar?
Pentru toate tipurile de aparate, prima săptămână este mai delicată, până ce pacientul se adaptează cu aparatul, cu masticația, alimentația și igiena.Aparatele ortodontice produc o tensiune pe dinți, tensiunea resimțită este mai mică sau mai mare, în funcție de sensibilitatea fiecărui pacient, fiind recomandate antiinflamatoare și analgezice atunci când este cazul.
De ce este important să ne îndreptăm dinții?
Există mai multe motive:
– având dinții drepți, se reduce riscul de gingivită;
– o mușcătură corectă îmbunătățește masticația și automat se reduce riscul de apariție a problemelor gastro-intestinale;
– dinții drepți ne permit să efectuăm periajul dentar mai ușor.
Durează mai mult îndreptarea dinților la adulți față de copii?
La adulți tratamentul ortodontic durează puțin mai mult față de tratamentul ortodontic la copii, dar în medie, indiferent de vârstă, tratamentul ortodontic durează între 2- 3 ani în funcție de complexitatea și nevoile fiecărui pacient.
De ce este necesar să îndreptăm dinții chiar și adulți fiind?
Dinții se pot îndrepta la orice vârstă, dar este nevoie de obicei de intervenții stomatologice mult mai invazive (extracții, chirurgie ortognată) și de o perioadă mai lungă de timp. Perioada ideală pentru tratamentul ortodontic este perioada de creștere, când oasele sunt foarte elastice și maleabile, iar dinții pot fi ghidați ușor către locul lor firesc.
Deși durează mai mult pentru a alinia dinții la un pacient adult, vârsta nu este o limită pentru asta. Dacă pacientul adult are dinții sănătoși sau tratați corect și dacă problemele parodontale (care apar frecvent la pacienții adulți) sunt monitorizate, tratamentul ortodontic poate începe oricând după realizarea planului de tratament de către medicul ortodont.
Este scump un aparat dentar?
Aparatele dentare pot avea un cost ridicat deoarece ortodonția este o specialitate a stomatologiei care se ocupă cu mișcarea dinților în os. Aceste acțiuni au loc lent și sunt necesare multiple controale și adaptări ale aparatelor dentare în decursul tratamentului ortodontic.