Cât de importantă este întreținerea igienei orale pentru dinții naturali, lucrările protetice, pentru pacienții cu boală parodontală?
Menținerea unei bune igiene orale este esențială pentru sănătatea pacientului. Îngrijirea preventivă zilnică constă în realizarea periajului dentar de cel puțin 2 ori pe zi, la care adaugăm metodele adjuvante. Lipsa igienei dentare favorizează apariția bolilor la nivelul cavității orale precum: caria, gingivita cronică, boala parodontală. Aceste afecțiuni devin focare dentare care pot da complicații septice, periclitând astfel sănătatea întregului organism.
Cum se poate întreține o igienă orală bună acasă, ce metode adjuvante sunt?
Fiecare pacient trebuie să fie conștient de importanța periajului dentar. Acesta se poate realiza atât cu periuța clasică, cât și cu una electrică de cel puțin 2 ori pe zi, dimineața și seara, dar este indicat după fiecare masă. Tehnica de periaj trebuie însușită de pacient după exemplificarea medicului în cabinetul dentar.
Pentru o igienă orală corectă este esențială alegerea periuței dentare. Se recomandă utilizarea periuțelor cu peri moi pacienților cu inflamație gingivală, afectare parodontală, dar și purtătorilor de aparat ortodontic. Periuța dentară poate fi utilizată și pentru curățarea limbii. Igienizarea completă constă în realizarea periajului asociată cu utilizarea aței dentare sau a periuțelor interdentare, a apei de gură și a dușului bucal. Ața dentară și periuțele interdentare sunt folosite pentru curățarea zonelor inaccesibile periuței. Clătirea cu apă de gură la finalul periajului ajută la împrospătarea respirației. Dușul bucal este recomandat pacienților cu implanturi dentare, lucrări protetice, purtătorilor de aparat ortodontic și persoanelor cu afecțiuni parodontale. Dispozitivul pulsează jeturi de apă cu viteză foarte mare având rolul de a disloca resturile alimentare din zone inaccesibile (spațiile subgingivale, zonele din jurul implanturilor, spațiile interdentare). Dușul bucal trebuie utilizat zilnic înainte de periaj, durata unui ciclu de curățare fiind cuprinsă între 60 și 120 de secunde.
Importanța revenirii în cabinetul dentar pentru a realiza o curățare profesională, ce se întâmplă când pacientul se bazează doar pe igiena realizată acasă și vine la controale mai rar
Menținerea sănătății dentare se realizează prin practicarea unei igienizări corecte acasă, dar și prin igienizarea profesională realizată în cabinetul stomatologic. Pacientul trebuie să se prezinte la control la o perioadă de 6 luni-1 an pentru a descoperi din timp afecțiunile apărute la nivelul cavității orale. Realizarea unei curățări minuțioase și utilizarea dispozitivelor dentare de ultimă generație acasă nu pot înlocui manoperele ce se pot realiza doar în cabinetul stomatologic, precum detartrajul.
Detartrajul are rolul de a îndepărta tartrul de pe suprafața dinților naturali, lucrărilor dentare și din jurul bracket-urilor. Acesta nu trebuie amânat, deoarece acumularea tartrului pe o perioadă îndelungată, poate produce carii și afecta țesuturile gingivale. Fumătorilor, purtătorilor de aparat ortodontic și celor cu boală parodontală le este recomandat detartrajul la o periodă mai scurtă de timp, la interval de 3-4 luni.
Metode/aparatură de igienizare profesională realizată în cadrul clinicii Victoria și avantajele lor
În clinica dentară Victoria pacienții pot beneficia de o igienizare profesională completă care constă în detartraj supra/subgingival, airflow și periaj profesional.
Airflow-ul este o procedură care completează detartrajul, îndepărtând petele și depunerile de placă dentară prin jetul de apă, aer și particulele fine de bicarbonat de sodiu eliberate.
Aparatura de ultimă generație și instrumentele activate sonic sau ultrasonic diminuează disconfortul din timpul procedurii, determinând pacienții să revină la controlul periodic.
Medic stomatolog Dr. Andreea Smărăndoiu – Clinica dentară Victoria Pitești