Implanturile dentare diferă atât din punct de vedere al structurii (titan, zirconiu, roxolid), dimensiunii (lungime, grosime) dar și al altor proprietăți (tratamente de suprafață, distanță dintre spire sau design), varietate menită să ajute practicianul în luarea deciziei potrivite în funcție de caz.
Succesul unui implant depinde în egală măsură de medic (experiență clinică, alegerea corectă a implantului, poziționarea corectă), dar și de pacient, cunoscut fiind faptul că întreținerea lucrărilor pe implanturi prin igienizare dar și controale periodice, trebuie făcute cu mai multă sârguință decât întreținerea dinților naturali.
Implanturile dentare reprezintă soluția optimă de reabilitare orală în lipsa unui dinte sau a unui grup de dinți, evitându-se astfel șlefuirea și devitalizarea unor dinți sănătoși sau folosirea protezelor mobile clasice destul de incomode și greu de acceptat.
Implantul dentar presupune două componente : una chirurgicală (implantul dentar propriu-zis, cel care înlocuiește rădăcina dintelui) și una protetică (coroniță dentară care poate fi fixată în implant prin înșurubare sau cimentare).
Inserarea implantului se stabilește în cadrul unei consultații, în urma stabilirii planului de tratament; prețul minim al implantului propriu-zis este de 2000 lei, la care se adaugă costurile procedurilor complementare necesare (bont, coroană, adiție osoasă).
Specialist în chirurgie dentoalveolară Dr. Florin Comănescu, Clinica Dentară Victoria Pitești.