Igiena orală la copii

Igiena oro-dentară individuală corectă este o măsură de prevenție primară care elimină posibilitatea apariției unei boli dentare. Periajul dentar corect poate împiedica apariția leziunilor carioase, dar nu îndepărtează în totalitate placa bacteriană de la nivelul șanțurilor și fosetelor sau din alte spații retentive. Periajul este cea mai importantă metodă de menținere a unui suport parodontal sănătos, studiile demonstrând că există o strânsă relație între absența obiceiurilor de igienizare a cavității orale, gingivită și dezvoltarea cariilor timpurii la sugari și copii mici.

1.  Cum să se spele pe dinți, cât timp?

Părinții trebuie să inițieze periajul odata cu erupția primului dinte temporar. Periajul se realizează de 2 ori pe zi, mai exact după micul dejun și înainte de culcare, acesta din urmă fiind cel mai important datorită condițiilor din cavitatea orală pe parcursul nopții, umiditate și temperatură crescute, alături de lipsa autocurățirii prin salivă, toate favorizează un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor cariogene. Durata unui periaj corect este de 3-5 minute. Un lucru esențial pentru cel mic este să se privească în oglindă pe parcursul periajului.

2.  Cum îi ajutăm și cum îi verificăm dacă s-au spalat bine pe dinți?

Copiii mici nu pot menține o igienă orală eficientă, motiv pentru care părinții sunt cei care trebuie să efectueze periajul , cel puțin până la vârsta de 6 ani ( sau mai bine până se îndrăgostește prima dată cel mic ), ulterior fiind necesar doar să supravegheze procesul de periaj al copilului. Cea mai sigură metodă pentru a verifica igiena orală a copilului se face cu ajutorul revelatorilor de placă, substanțe ce au capacitatea de a colora exclusiv placa bacteriană fără a colora și restul structurilor orale. Aceștia se găsesc sub diferite forme, fie soluții, fie tablete masticabile; se pot găsi ca atare în comerț, altfel putem folosi clasicul albastru de metilen prin badijonare la nivelul dintelui cu o buletă de vată îmbibată în soluție; după efectuarea periajului, se aplică și se lasă cca 1 minut, după care se clătește gura cu apă, ulterior observându-se zonele incomplet igienizate.

3.  Ce tip de pastă să folosească?

Este bine știut că fluor-ul previne apariția leziunilor carioase, motiv pentru care este esențială folosirea unei paste de dinți cu fluor pentru copii. Pentru cei cu vârste cuprinse între 0-3 ani cantitatea adecvată de pastă de dinți este cât un bob de orez, pe când la cei de peste 3 ani aplicăm pe periuță pastă cât un bob de mazăre. În ceea ce privește conținutul de fluor al pastei este recomandat pentru limita 0-6 ani 1000 ppm fluor, pe când peste 6 ani cantitatea crește la 1450 ppm fluor. Copiii de peste 6 ani pot folosi și apă de gură cca 10 ml.

4.  Ce tip de periuță să folosească : electrică sau manuală? Cum le alegem?

O periuță de dinți cu peri moi, de dimensiuni adecvate este un instrument eficient pentru igiena cavității orale, atât pentru dințișorii temporari, de lapte, cât și pentru dentiția mixtă care include și dinți definitivi. Periuța de dinți electrică are un efect de curățare similar cu cel al periuței clasice,dar poate fi uneori un instrument motivant pentru unii copii, un element cheie pentru o bună desfășurare a unor tratamente în cabinetul dentar prin asemănarea vibrațiilor emise atât de periuță cât și de instrumentarul stomatologic și nu în ultimul rând, un ajutor excelent pentru copiii cu nevoi speciale. Periuța fie electrică, fie manuală, trebuie să aibă peri moi, un cap mic, preferabil rotund și un mâner mare, adecvat pentru cei mici; obligatoriu se vor schimba la 3 luni și sau după boală. Mult mai importantă decât periuța, este tehnica de periaj astfel că perii trebuie să formeze un unghi drept cu suprafețele dentare, periajul se realizează prin miscări rotative pe o rază cat mai mare, arcadele fiind în contact, iar pentru a peria suprafața ocluzală (fața dintelui pe care mușcăm) , copilul va deschide gura, iar mișcările vor fi din față în spate. Nu uitați de ața dentară, care este de neînlocuit!   

Medic stomatolog pedodonție Dr. Alexandra Damian,  Clinicile dentare Victoria Pitești, Slatina și Târgoviște