Fațetele dentare îmbracă dintele natural și transformă îndată zâmbetul în acela mult visat!
Fațetele sunt folosite în stomatologie pentru numeroase corecții estetice, de la albirea dinților până la ajustări ortodontice. Se folosesc îndeosebi pentru dinții din față și se pot aplica pe unul sau mai mulți dinți, în funcție de necesitățile pacientului. Sunt realizate individual, în laboratorul de tehnică dentară, după principiul made-to-measure pentru a i se potrivi perfect fiecărui pacient ca formă și nuanță, iar rezultatul final să arate complet natural. Fațetele au o durabilitate între 5 și 20 de ani, în funcție de tipul și materialul folosit. Sunt create pentru a fi rezistente, prin urmare nu ar trebui să existe restricții în ceea ce privește ce puteți mânca sau bea odată ce acestea sunt montate.
Scurt istoric
Popularitatea fațetelor dentare a crescut în mod special în ultimele două decenii. Acestea își au originile încă de acum 100 de ani când Dr. Charles Pincus, un renumit medic stomatolog de la Hollywood a conceput primele fațete. Toate acestea se întâmplau la sfârșitul anilor 20, în timpul primilor pași din industria cinematografică. El aplica fațete temporare pe dinții starurilor, dându-le zâmbete uimitoare care au devenit rapid o marcă comercială a frumuseții Hollywood-ului.
La sfârșitul anilor 60, Dr. Michael Bunocore a condus stomatologia în epoca modernă prin folosirea unei noi tehnici adezive – gravarea smalțului dinților cu o soluție acidă ușoară, creând astfel o suprafață de legătură mai puternică pentru agenții de etanșare și restaurare dentară. În anul 1982 a fost folosită tehnica medicului Bunocore pentru aplicarea fațetelor ceramice. Din acel moment, toată lumea a avut acces la un zâmbet perfect precum cel al actorilor de Hollywood.
Tipuri de fațete dentare
Există trei tipuri de fațete: ceramice, din zirconiu sau din material compozit.
Fațetele ceramice oferă aspectul cel mai estetic, reușind să reproducă cel mai bine zâmbetul natural. Sunt realizate dintr-un porțelan foarte rezistent care redă cu acuratețe transluciditatea dinților naturali. Fațetele ceramice au un aspect neted și sunt extrem de dure pentru a rezista în timp funcției masticatorii și nu prezintă modificări de aspect. Zâmbetul rămâne alb și strălucitor, la fel ca în prima zi.
Fațetele pe suport zirconiu se folosesc, de obicei, alături de lucrări dentare deja existente. Calitatea este mulțumitoare însă variantele nuanțelor sunt limitate iar aspectul nu va fi cel mai natural. Cea mai bună opțiune este aceea de a se folosi în completarea unei alte lucrări din zirconiu, pentru un rezultat estetic optim.
Fațetele din material compozit sunt opțiunea cea mai economică. Calitativ, sunt inferioare fațetelor ceramice însă sunt mai avantajoase din punct de vedere al costului mai mic și timpului de execuție mai rapid. Se folosesc, în general, ca metodă provizorie de fațetare din cauza durabilității scăzute și modificării în timp al aspectului.
Indicații principale pentru aplicarea fațetelor dentare
Fațetele dentare sunt folosite pentru a îmbunătăți aspectul zâmbetului și nu acela de a repara daunele cauzate de diferite afecțiuni a danturii.
Pentru aplicarea fațetelor, medicul stomatolog va lua în calcul următoarele aspecte importante: analiza estetică, facială, fonetică, gingivală, analiza funcțională, planul de ocluzie și culoarea.
Principalele indicații ale fațetelor dentare sunt: dinții colorați inestetic, decolorați în urma unor tratamente incorecte de canal, pete datorate uzurii smalțului care apar cu înaintarea în vârstă, hipocalcificări, dinți fracturați, dinți aflați în malpoziție, rotații dentare și alte modificări de aspect.
Pentru a putea beneficia de fațete dentare, pacienții trebuie:
- Să aibă o stare generală bună a sănătății orale (să nu prezinte dantură cu distrucție mare, în acest caz poate fi necesară aplicarea coroanelor dentare);
- Să fie dedicați îngrijirii orale și să păstreze o igienă adecvată;
- Să fie eligibili tratamentului având o cantitate suficientă de smalț, deoarece procesul presupune îndepărtarea unui strat subțire a smalțului pentru a plasa fațeta.
Fațetele dentare ca investiție pentru un zâmbet frumos
Deși fațetele dentare au un cost mai ridicat decât alte tratamente cosmetice, majoritatea pacienților care optează pentru acestea le consideră o investiție valoroasă. Fațetele oferă rezultate incredibil de naturale. După aplicare, mulți pacienți se simt mai încrezători decât s-au simțit de ani de zile.
Determinarea eligibilității candidatului
Singurul mod prin care pacientul poate afla dacă este eligibil pentru aplicarea fațetelor dentare, este prin programarea unei întâlniri cu medicul stomatolog. În urma evaluării istoricului sănătății, a sănătății dentare curente și a stării smalțului pacientului, medicul specialist poate lua o decizie în cunoștință de cauză cu privire la eligibilitatea unui pacient pentru acest tratament. Medicul, poate de asemenea, să ofere tratamente alternative pentru pacienții care nu se califică.