Caria dentară și obturația fizionomică “plomba”

Placa bacteriană conține microorganisme, bacterii și, în funcție de cât de mult stă pe dinte, poate să conțină resturi alimentare sau acizi care se formează din descompunerea acestor resturi.

Dacă nu avem o igienă dentară bună, fie din cauza unei tehnici incorecte de periaj sau din cauza periuței care a devenit inactivă, placa bacteriană se poate întări și se transformă în tartru.

Prezența tartrului pe dinți mai mult timp poate face că acizii din componența sa, să ducă la apariția unor demineralizări care reprezintă stadiul incipient al cariei dentare. Este important să știm că demineralizarea poate fi încă reversibilă atunci când se intervine la timp.

Dacă nu este tratată, această demineralizare se transformă ulterior în lipsă de substanță, este afectat în prima faza smalțul dentar, după care caria ajunge în dentină, stratul dentar de sub smalț. La acest nivel pot apărea dureri dar și sensibilități la stimuli de temperatură sau chiar în timpul masticației.

În funcție de cavitate sau dintele pe care trebuie să îl restaurăm, avem mai multe materiale pentru obturații:

-glasionomerii sunt niște materiale care aderă la structura tare a dintelui, eliberează fluor și, în timp, acesta își modifică forma și culoarea;

-sau materialele cele mai folosite, rășinile compozite care au cea mai puternică componentă estetică pentru o plombă.

Rășinile compozite nu își schimbă culoarea chiar dacă pacientul face albire dentară. Compozitul fotopolimerizabil este un material modern, ușor de folosit de către medic și are avantajul estetic de a fi foarte asemănător cu dintele natural.

Plombele din compozit pot rezista până la zece ani pe arcadă doar dacă sunt igienizate corect dar și verificate periodic de către medicul dentist. Imediat după finalizarea obturației, dintele poate fi folosit fără nici o restricție.

Pentru a face dintele util și după ce a primit obturația, este important să adaptăm plomba în funcție de ocluzie, pentru a nu modifica mușcătura sau a pune o presiune prea mare pe restul dinților.


Medic stomatolog profilaxie și odontoterapie, Dr. Adrian Călinescu, Clinica dentară Victoria Slatina