Aparate dentare la copii

Ce este aparatul dentar?

Aparatele dentare sunt folosite de către medicii dentiști specializați în ortodonție pentru mai multe motive. Cele mai comune dintre acestea sunt: înghesuirea dentară, spațierea dentară, ocluziile defectuoase (mușcătură nefavorabilă).

Ce tipuri de aparate dentare sunt recomandate pentru copii?

Aparatele ortodontice pentru copii diferă în funcție de nevoile fiecărui pacient. Se folosesc aparate ce pot crea mai mult spațiu pentru dinții înghesuiți sau în curs de erupție; aparate care mențin spațiul pentru dinții neerupți; aparate care creează simetrie facială prin favorizarea creșterii maxilarului; aparate ce reduc probabilitatea de extracții dentare.

Ce tipuri de aparate folosim la Clinica Victoria?

Aparatele dentare clasice metalice, în general utilizate la copii și adolescenți, sunt mai rezistente decât aparatele dentare de safir sau ceramică. Aparatele de ceramică sau din safir au aceeași formă ca aparatele dentare metalice, dar acestea sunt confecționate dintr-un material fizionomic de culoarea dintelui. Acest tip de aparat dentar este foarte des utilizat de către adulți, deoarece este mult mai puțin vizibil.

Aparatele dentare invizibile sunt de două tipuri: aparate linguale și alignere.

Aparatele linguale sunt compuse din bracket-uri care se aplică pe suprafața interioară a dinților (lingual sau palatinal). Avantajul acestor bracket-uri este că nu se observă deloc. Dezavantajele majore sunt costul ridicat și disconfortul ce îl poate crea la nivelul limbii.

Alignerele îndreaptă dinții folosind o serie de gutiere aproape invizibile, care sunt adaptate special la dinții pacientului. Gutierele nu sunt lipite de dinții pacientului, acestea putând fi scoase pentru o igienă dentară mai bună, pe timpul tratamentului ortodontic.

Ce preț are aparatul dentar și cum îl alegem?

Prețul aparatelor dentare diferă în funcție de esteticitatea acestora. Aparatele dentare pot avea un cost ridicat deoarece ortodonția este o specialitate a stomatologiei care se ocupă cu mișcarea dinților în os. Aceste acțiuni au loc lent și sunt necesare multiple controale și adaptări ale aparatelor dentare în decursul tratamentului ortodontic.

Cât timp trebuie purtat aparatul dentar?

Tratamentul ortodontic durează între 2 ani și 3 ani în funcție de complexitatea și nevoile fiecărui pacient. Durata tratamentului se poate prelungi în cazul în care pacienții nu respectă regulile de igienă dentară și alimentație, explicate la începutul tratamentului ortodontic.

Ce igienă orală trebuie să aibă un copil care poartă aparat dentar?

Igiena orală trebuie respectată cu strictețe, indiferent că pacientul este copil sau adult. Pacienții trebuie să se spele pe dinți după fiecare masă. Aceștia pot folosi periuțe de dinți, periuțe interdentare și dușuri bucale, urmând instrucțiunile medicului.

Medic stomatolog specialist ortodonție Dr. Alexandru Mihai Mihăilescu, Clinica Dentară Victoria din Pitești, Râmnicu Vâlcea și Slatina