Anestezia dentară

Anestezia reprezintă modalitatea prin care medicul stomatolog întrerupe temporar sensibilitatea nervoasă dintr-o anumită regiune prestabilită, pentru a putea realiza intervenția necesară, fără ca pacientul să aibă dureri.

Avantajele aplicării anesteziei locale sunt acelea de a spori confortul pacientului și de a-l menține cooperant pe toată durata intervenției stomatologice.

Istoricul medical general al pacientului este foarte important în realizarea unui plan de tratament. În consecință, este esențial că medicul să cunoască toate afecțiunile pacientului pentru a putea adapta planul de tratament și tipul de anestezic folosit.

În cazul planurilor de tratament de lungă durată, este important ca pacientul să comunice problemele de sănătate nou apărute sau, după caz, a situațiilor fiziologice (sarcină, alăptare).

 Procedurile de anestezie sunt individualizate în funcție de starea generală a pacienților,  de afecțiunile și alergiile  pe care aceștia le au sau de medicația administrată.

Anestezia dentară locală este cel mai des utilizată și este compusă din substanţe care elimină pe o perioadă limitată durerea și acţionează numai într-o zonă specifică a cavităţii orale.

Cele mai frecvente manopere în care se utilizează: obturarea unor leziuni carioase profunde, şlefuirea dinţilor pentru acoperirea cu coroane de înveliş, extirparea nervului sau alte intervenţii chirurgicale.

Anestezia dentară locală este de două tipuri:

  • Topică – anestezicele sub formă de spray, paste, gel, pulberi, lichide, unguente, se aplică direct pe mucoasă cu scopul de a pregăti ţesutul pentru o anestezie dentară injectabilă sau pentru extracţia dinţilor temporari la copii.
  • Prin injectare – soluţia de anestezic este introdusă local, în ţesuturile pe care se va interveni chirurgical sau în jurul acestora, ori injectarea anestezicului la distanţă de locul de intervenţie.

Pacientul trebuie să fie informat cu privire la faptul că după efectuarea anesteziei ar putea să întâmpine temporar dificultate în masticație și fonație, datorită acțiunii substanțelor anestezice care acționează la nivelul terminațiilor nervoase pe o perioada de până la câteva ore. În acest timp, este recomandat ca pacientul să acorde o atenție sporită cavității orale, deoarce pot apărea leziuni ale țesuturilor moi (buze, obraji, limbă) ca urmare a mușcării accidentale cauzate de insensibilitatea tegumentelor.

Medic specialist parodontologie și medic rezident stomatologie generală Dr. Alexandra Istrate, Clinica Dentară Victoria Slatina