Cum se stabilește dacă este necesar să scoatem nervul sau să facem un retratament?
În multe cazuri, tratamentul endodontic reprezintă tratarea unui dinte cu pulpa infectată, atunci când dintele prezintă leziuni apicale de mari dimensiuni. Însă, există și cazuri în care este necesar un retratament. Retratamentul începe frecvent prin îndepărtarea unei coroane de acoperire vechi, a unui pivot metalic sau din fibră de sticlă, a unor corpi străini din canale (ace rupte) și a materialului de obturație vechi. După realizarea unui tratament adecvat, printr-o obturație de canal etanșă și tridimensională, verificată prin radiografie (OPG sau CT), este de multe ori nevoie de inserarea unor pivoți de fibră de sticlă. Tratamentul se consideră complet și corect, atunci când dintele primește în cel mai scurt timp o coroană de înveliș, pentru a diminua riscul de fractură și de reinfiltrare, pentru a obține un dinte funcțional.
Cum decurge procedura unui tratament endodontic?
În primul rând, tratamentul endodontic se realizează în funcție de stadiul în care se află dintele. Primul pas este realizarea unei radiografii (OPG sau CT) pentru a investiga în detaliu ce nu putem vedea cu ochiul liber (numărul de canale, forma acestora, infecții etc.).
Următorul pas poate fi anestezia locală, urmată, în funcție de caz, de digă. Diga este o folie extensibilă din latex, care se utilizează pentru izolarea dinților în momentul efectuării unei lucrări dentare. Atunci când este întinsă, aceasta acoperă toate părțile moi (buze, limbă, obraji), ferindu-le de înțepături sau tăieturi. Acoperirea acestor zone oferă o vizibilitate crescută, facilitând accesul în zona ce trebuie tratată.
Următorul pas este curățarea dintelui în profunzime (atât cu freza și ace endodontice, cât și cu soluții). Pentru ca tratamentul să fie unul reușit, se folosește un aparat special (apex locator) ce dă informații medicului despre lungimea canalului, pentru a fi sigur că sigilarea acestuia se face în cel mai corect mod posibil.
Ultimul pas este umplerea cu material de obturație a spațiului gol și realizarea morfologiei dintelui.
La ce poate să se aștepte pacientul după finalizarea unui tratament endodontic?
În general, majoritatea pacienților nu prezintă simptomatologie dureroasă după tratamentul endodontic, însă sunt și situații în care pacientul poate prezenta o ușoară durere la presiunea pe dinte, sau la locul anesteziei.
Medic specialist stomatologie generală Dr. Laura Maria Zamfirescu, Clinica Dentară Victoria din Râmnicu Vâlcea