Despre ortodonție

1.Aparatele la copii vs adulți: 

La un copil, care are corpul într-un proces permanent de creștere, anomaliile dento-maxilare sunt mult mai ușor de tratat în primul rând datorită elasticității osoase, dar și datorită dinților recent erupți care au fibrele parodontale (țesuturile care leagă dintele de os) foarte receptive la orice mișcare imprimată asupra dinților.

De multe ori, atunci când pacientul are o vârstă cât mai mica, se poate preveni apariția unei anomalii dentare doar prin simple manopere stomatologice -extracții seriate, șlefuiri selective, exerciții de spatulă, și astfel se ușurează mult tratamentul ortodontic care va urma.

De asemenea, la o vârstă mică se poate renunța ușor la orice obicei vicios care modifică nefavorabil maxilarul sau mandibula: suptul degetului, suzeta sau biberonul folosite exagerat, rosul unghiilor, respirația orală (care necesită colaborarea cu specialistul ORL).

Părinții copilului află la prima consultație ortodontică și cât de importantă este alimentația pentru dinți, maxilar și mandibulă, ce alimente trebuie să evite copilul (sucuri, chipsuri, acadele, jeleuri, bomboane, cereale dulci) și ce trebuie să consume zilnic (fructe și legume crude, mâncare gătită).Și regulile de igienă dentară corecte sunt învățate și puse în practică mai ușor atunci când ele sunt explicate micului pacient, pe înțelesul lui.

  2. Vârsta la care poate veni pacientul la consultație orto: 

Dinții se pot îndrepta la orice vârstă dar este nevoie de obicei de intervenții stomatologice mult mai invazive (extracții, chirurgie ortognată) și de o perioadă mai lungă de timp.

Deși durează mai mult pentru a alinia dinții la un pacient adult, vârsta nu este o limită pentru asta. Dacă pacientul adult are dinții sănătoși sau tratați corect și dacă problemele parodontale (care apar frecvent la pacienții adulți) sunt monitorizate, tratamentul ortodontic poate începe oricând după realizarea planului de tratament de către medicul ortodont.

Tratamentul la pacienții adulți este de multe ori mai complex, interdisciplinar, fiind nevoie de extracții, miniimplanturi ortodontice, implanturi dentare, lucrări protetice, intervenții chirurgicale parodontale (adiții de os, grefe gingivale) și igienizări mai dese.

Aparatele fixe preferate de pacienții adulți sunt cele fizionomice (ceramica sau safir) care sunt mult mai discrete și asemănătoare culorii dinților. Desi sunt mai fragile și necesită atenție suplimentară, aparatele fixe fizionomice sunt o variantă de tratament pentru pacienții care vor să mascheze cât mai mult tratamentul ortodontic.

Aparatul fix metalic este cel mai sigur și rapid mod de aliniere a dinților atât la pacienții adolescenți cât și la cei adulți, mai ales daca sunt nerăbdători ca la fiecare control lunar pe care îl au, să își aleagă o nouă culoare o modulelor, în funcție de preferințe, anotimp sau sărbători.

 3. Igiena pacientului: 

În timpul tratamentului ortodontic igiena dentară realizată riguros, după fiecare masă sau gustare este esențială. Pacientul primește de la medicul ortodont, în ședința în care i se aplică aparatul, toate indicațiile utile despre cum se realizează corect periajul (folosind periuța clasica, periuțele interdentare dar și dușul bucal)

Dacă igiena în timpul tratamentului nu este corespunzătoare, există riscul de dizolvare a substanțelor minerale din smalț (demineralizări dentare, zone care se transformă pe viitor în carii) dar și de inflamare a țesuturilor moi (gingia devine marită, capătă o culoare intensă și sângerează).

4. Avantajele prezenței medicului ortodont în fiecare zi în clinica Victoria:

Fiind în fiecare zi prezentă la clinică, pot ajuta pacienții atunci când apar mici neplăceri cauzate de consumarea alimentelor tari (se pot desprinde mici elemente ale aparatului și pot produce disconfort).

De asemenea, atunci când un pacient cu aparat dentar are programare la unul din colegii mei (pentru extracții, implanturi, obturații sau protetică) pot să îi îndepărtez arcul aparatului fix, pentru a facilita realizatea manoperei.

Medic stomatolog ortodont Dr. Ligia Comănescu, Clinica dentară Victoria Pitești