Principalul motiv pentru care oamenii aleg procedura de albire a dinților este acela de a obține o îmbunătățire din punct de vedere estetic al danturii și de a elimina petele care pot apărea pe suprafața dinților.
Albirea dentară este sigură și eficientă, doar dacă este realizată sub supravegherea unui medic dentist.
De ce se pătează dinții?
Principalele alimente care pot păta dinții sunt:
– ceaiul
– cafeaua (ceaiul și cafeaua conțin ambele tanini, substanțe ce patează dinții)
– vinul roșu
– sucurile de fructe (portocale, morcovi, afine, rodie, căpșuni)
– sosuri pe bază de roșii
– curry
– oțetul balsamic
– sosul de soia
– sfecla roșie
Când este recomandată albirea dentară?
Procedura de albire dentară este recomandată în următoarele situații:
– colorații exogene dentare (pete datorate consumului de alimente / băuturi care pătează suprafețele dentare precum cafeaua, vinul roșu, ori în urma fumatului)
– colaranții endogene dentare (care provin din interiorul dintelui) precum schimbările de culoare datorate tratamentelor endodontice (devitalizarea dentară – pierderea nervului).
– înainte de realizarea altor tratamente stomatologice (obturații, lucrări dentare) pentru a obține nuanța dorită a dinților naturali.
Există vreo situație în care albirea dentară este contraindicată?
Albirea dentară este contraindicată în următoarele situații:
– pacienții cu vârsta sub 18 ani (deoarece camera pulpară nu este pe deplin dezvoltată și dintele nu a ajuns încă la maturitate)
– pacientelor gravide
– afecțiuni ale smalțului – fisuri, fracturi dentare
– hipersensibilitate dentară
– pacienților cu obturații (plombe) în zona frontală sau carii (este necesar tratamentul acestor afecțiuni și schimbarea obturațiilor înainte de albirea dentară)
– colorații postmedicamentoase (ex. tetraciclina)
– boli gingivale, precum gingivita sau boala paradontală.
Ce metode de albire dentară există?
Există mai multe metode și produse disponibile pentru albirea dinților.
Sunt trei categorii :
- albirea profesională realizată de medicul dentist;
- albirea cu kituri profesionale recomandate de medicul dentist;
- albirea la domiciliu realizată de către pacient fără supraveghere profesională utilizând produse din magazine sau farmacii.
Cea mai indicată opțiune este în mod evident cea supervizată de medicul stomatolog deoarece garantează rezultate sigure cât și vizibile.
În cadrul cabinetului se pot realiza următoarele tipuri de albire dentară:
- albirea activată de o sursă de lumină (cu lampa UV, laser) – medicul stomatolog aplică un gel ce conține între 25-40% peroxid de hidrogen ce va fi activat cu o lampă specială la intervale de aprox
imativ 20 minute. Este necesară reaplicarea gelului între aceste intervale. În anumite situații când se dorește accelerarea și intensificarea procesului de albire, activarea gelului special se poate realiza folosind laserul dentar. - albirea internă sau interdentară
Cât durează procesul de albire dentară?
Albirea profesională în cabinetul medicului stomatolog folosind lampa specială este realizată în cursul a 2 ședințe de tratament. Albirea folosind laserul dentar este realizată într-o singură ședință de tratament.
Când vine vorba de timpul propriu-zis petrecut pe scaunul stomatologic, acesta depinde de statusul fiecărui pacient și este stabilit de către medicul dentist.
Rezultatul final este obținut la câteva zile de la realizarea procedurii și se menține în general 1-3 ani prin respectarea de către pacient a unei igiene orale riguroase. După această perioadă, procedura de albire dentară se poate repeta la nevoie.
Există sensibilitate dentară după această procedură?
Deoarece în majoritatea cazurilor pentru a obține un efect de albire cât mai intens sunt folosiți acizi (peroxidul de hidrogen) pacientul poate prezenta o ușoară sensibiliate dentară, fapt pentru care este recomandată folosirea unei paste de dinți desensibilizante în primele zile după procedură. În timp, pentru menținerea rezultatelor, pastele de dinți ce conțin agenți abrazivi ori chimici (paste de dinți pentru albire) pot fi utilizate la indicația medicului stomatolog.
Albirea dentară poate îmbunătăți nuanța dinților cu până la 6-8 grade. Nu există o nuanță perfectă dentară, ci una potrivită fizionomiei fiecărui pacient. Trebuie reținut însă că pacienții nu trebuie să dețină așteptări nerealiste privind gradul de alb al danturii. Dinții naturali nu posedă un alb perfect și este necesară existența unui echilibru între nuanța tenului, forma buzelor cât și a feței și gradul de albire dentară realizat.