Importanta stomatologiei in viziunea Dr. Liana Maris

Dr. Liana Maris, medic stomatolog cu o experienta vasta, o sa ne vorbeasca despre importanta stomatologiei. De-a lungul timpului a intalnit diverse situatii pe care le-a rezolvat cu succes, iar acum este alaturi de echipa de succes de la Clinica Dentara Victoria.

Pentru inceput as vrea sa imi faceti o scurta prezentare a dumneavoastra!
– As putea spune ca sunt cate un pic de pretutindeni. Nascuta in Maramures, am crescut cu o conduita ce pune mare accent pe principiile morale, apoi anii maturitatii i-am petrecut la Timisoara, unde am absolvit Facultatea de Medicina Dentara. Din 2006, de cand l-am cunoscut pe sotul meu, m-am mutat si am inceput sa profesez in Pitesti, iar in ultimul timp mi-am impartit activitatea profesionala intre Pitesti si Mioveni. in prezent, incerc sa tin un echilibru intre a fi mama a doi copii si a tine pasul cu ascensiunea profesionala.

Cat de importanta este stomatologia in viataomului? Exista boli favorizante a caror vindecare este zadarnicita de problemele dentare?
– Sanatatea orala inseamna mult mai mult decat un zambet frumos. Problemele dentare netratate pot avea urmari grave nu doar pentru cavitatea bucala, ci si pentru intregul organism. Lipsa unuia sau a mai multor dinti poate duce la afectarea masticatiei, cu aparitia problemelor la nivel gastrointestinal. De asemenea, poate fi afectatavorbirea, pot aparea dureri articulare, migrarea dintilor vecini si pierderea prematura a celor restanti. Dintii mentin aspectul buzelor, obrajilor, in general al fetei. O estetica inadecvata a dintilor poate influenta negativ statutul socio-profesional al omului si increderea lui in sine. Sanatatea orala este conditionata de o igiena corecta si o alimentatie sanatoasa. Din aceste considerente, ea este in stransa legatura cu calitatea vietii. Aparatul dentar maxilar are mecanica cea mai complexa din organism, cu miscari si tensiuni continue, prezente 24 de ore din 24, astfel incat orice perturbare a echilibrului si a simetriei muscaturii generate de o lipsa dentara poate avea consecinte complexe locale, la distanta cu o evolutie relativ rapida. Viteza de evolutie depinde de varsta, sexul pacientului, particularitati musculare, igiena, alimentatie etc. Controlul periodic la medicul dentist reduce simultan bolile posibile, costurile si mentine starea generala d esanatate orala la un nivel acceptabil.

Pe baza experientei dumneavostra va rog sa imi faceti o clasificare a celor mai importante afectiuni stomatologice de care un om trebuie sa se fereasca sau daca au aparut sa ia masuri cat mai repede!
– inainte de a clasifica afectiunile, pot spune ca principala cauza a prezentarii pacientului in cabinet este durerea dentara. Desi ar trebui sa se prezinte inainte ca aceasta sa apara, este bine sa duca tratamentul de urgenta inceput pana la capat, altfel risca pierderea defintiva a dintelui.
Caria dentara este de departe cea mai raspandita afectiune dentara. Un control clinic si radiologic poate depista cariile in forma incipienta si pot fi tratate relativ rapid.

  • Boala parodontala, primul semn fiind sangerarea gingivala, mai apoi miscarea si pierderea dintilor. Poate fi ereditara.;
  • Bruxismul si eroziunea dintilor. Popular “scrasnitul “dintilor, poate fi efectuat inconstient in timpul noptii, duce la dureri mari articulare si abrazia dintilor;
  • Semne ale patologiei orale (herpes, candida orala, tumori etc) pot fi observate la un control de rutina, iar chirurgia poate ajuta in unele cazuri;
  • Incongruenta dento-alveolara care afecteaza estetica si functionalitatea dintilor este corectata de aparatul ortodontic. Aparatul este foarte important la copii, dar in mod egal si adultii pot apela la beneficiile lui;
  • Sensibilitatea dentara, care este comuna multor oameni, se poate trata. Poate fi si semnul unor probleme incipiente ale dintilor si se poate accentua cu trecerea timpului;
  • Respiratia urat mirositoare (halitoza) este data de prezenta tartrului, a cariilor, a problemelor gingivale, a bacteriilor de pe limba sau a gurii uscate. Apa de gura poate ascunde temporar mirosul, dar nu poate elimina cauza.;

Ce inseamna pentru dumneavoastra ca medic sistemul complet de servicii pe care il pune Clinica Dentara Victoria la dispozitie?
– Un sistem complet de servicii in aceeasi locatie acopera toate nevoile si problemele posibile ale pacientului, fara a-l pune pe drumuri. Pe de alta parte, un singur aspect terapeutic poate fi privit in ansamblu de mai multi specialisti, din mai multe unghiuri, astfel incat pacientul sa nu isi puna problema daca a primit cel mai bun sfat sau cel mai bun plan de tratament.
Stomatologia a avansat foarte mult in ultima perioada.

Cat de mult se vede progresul tehnic in cadrul Clinica Dentara Victoria?
– Stomatologia avanseaza in tehnica la fel ca si telefonia mobila sau IT. Din dorinta de a mentine stomatologia la standarde inalte, Clinica Dentara Victoria pune la dispozitia medicilor cea mai noua si performanta aparatura: amprentare digitala, inhalo-sedare, microscop dentar, radiografie dentara etc. Astfel noi, medicii, putem asigura pacientilor o calitate superioara si durabila a tratamentelor.


Posted in Stomatologie